nieuws

Presentatie klimaatakkoord

Op 6 november bezochten 80 leden van de Brabantse Vastgoed Sociëteit de bouwplaats van Fellenoord 15 in Eindhoven. Deze middag stond in het teken van duurzaamheid en innovatie.

Diederik Samson presenteerde het klimaatakkoord en de bijhorende grote verbouwing van Nederland. De transformatie van de 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen in Nederland werd gepresenteerd in een wijkgerichte aanpak. Deze wijkgerichte aanpak is uniek voor Nederland waarbij Samson stelt dat de kans dat uw huis op dat van de buren lijkt 90 procent bedraagt. Alleen een land als Noord-Korea scoort hoger. Deze energietransitie van woningen en gebouwen moet volgens Samson worden betaald uit de energierekening en moet gestimuleerd worden door gemeenten. Nederland moet massaal van het gas af, waarbij de helft kan worden aangesloten op een warmtenet en de andere helft voorzien van een warmtepomp. Samson daagt daarbij producenten en bouwers uit te innoveren door het ontwikkelen van betaalbare oplossingen. Deze energietransitie leverde bij het vastgoed publiek vele kritische vragen op. Isoleren is dé boodschap uit het klimaatakkoord, echter de grootste producent van isolatie staat in de top 3 van meest vervuilende ammoniakuitstoters, een vorm van stikstof die grote impact heeft op onze natuurgebieden. Samson beaamt al blij te zijn dat er een akkoord ligt en ja dit was in een ideale wereld breder getrokken waarbij er aandacht komt voor materialisering. De uitdaging voor de verbeter slag ligt nog in het breder trekken van de circulaire economie.

Executive Director Development Constantijn Berning van EDGE presenteerde de gedachte en de afwegingen voorafgaand aan de uitvoering van het project Fellenoord 15. In het voortraject zijn diverse scenario’s onderzocht waarbij EDGE zich gericht heeft op een herontwikkeling. De bestaande betonnen constructie bleek van prima kwaliteit en kon duurzaam worden ingezet voor hergebruik. Naast de gunstige centrumlocatie direct tegenover het station, telde ook de realisatietijd tot opleveren casco mee als afwegende factor; een jaar minder bouwtijd is namelijk prettig voor de omgeving. Een bijkomende voordeel van herontwikkeling is een iets bredere afzetmarkt omdat sommige gebruikers vanuit duurzame ambities een voorkeur hebben voor herontwikkelingen.

Architect UN Studio heeft met het nieuwe ontwerp het gebouw geopend naar haar omgeving; door de entree te verplaatsen en grote ‘momenten’ in het ontwerp op te nemen ontstaat er interactie met de omgeving. Alle gebouwdelen worden met elkaar verbonden door de moderne gevelbekleding in zwarte strekmetalen bekleding en koperkleurige lamelbekleding. Door de toevoeging van het atrium als centrale hart van het gebouw voldoet het plan aan tegenwoordige wensen van kantoorgebruikers. De metamorfose van het Eindhovense kantoor is vooruitstrevend, slim en BREEAM Excellent waarbij de focus ligt op energie efficiency. Bij oplevering beschikt het kantoorpand over een Madaster materialenpaspoort wat in de toekomst bevorderend is voor de circulaire economie.

Eindhoven ziet weer hoe laat het is!

Ruim anderhalf jaar waren de Eindhovenaren onthand zonder dé digitale klok op het kantoorgebouw tegenover het station. Een belangrijk onderdeel van de metamorfose van het oude Rabobank kantoor was de digitale klok annex thermometer. Die moest namelijk terug komen. Een moderne versie werd verwerkt in de gevel van het ontwerp. Met trots melden wij dat begin oktober een moderne display werkzaam is op de gevel van de Fellenoord 15. Vanaf nu weet Eindhoven weer hoe warm óf koud het is en kun je weer gemakkelijk op tijd te komen.

Lees ook het artikel van In De Buurt.

Bouwupdate – atrium

De metamorfose van Fellenoord 15 is aan de buitenzijde al goed zichtbaar. Aan de binnenzijde worden er ook grote vorderingen gemaakt.

Te midden van de bestaande bouwdelen wordt er een groot atrium gecreëerd. Dit atrium wordt het centrale hart van het nieuwe kantoor. Om dit atrium te creëren is zorgvuldige engineering nodig geweest. De betrokken partijen, Bouwbedrijven Jongen, Brakel Atmos, Blitta, Metadecor, De Bosman Bedrijven, Pieters Bouwtechniek, Tullemans en Deerns, hebben alles tot in detail besproken. Van constructiesterkte tot aan doorbuigingen en de invloed van de kap op het binnenklimaat, alles is uitgedacht.

In april zijn de werkzaamheden van de nieuwe staalconstructies voor de vloer gestart. 131 kanaalplaatvloeren zijn op de staalconstructie geplaatst. De kanaalplaten zijn voorzien van wapening en 95 kuub beton. Om zo een grote hoeveelheid beton te storten, is er een team van 10 man benodigd.

Vervolgens is in juni de staalconstructie van de atriumkap boven de nieuwe vloer gemonteerd. Gedurende een week lang heeft de firma Tullemans met een kraan alle stalen kolommen en liggers op de juiste plek gezet. Met een hoogte van ruim 8 meter voelt het atrium groots aan.

Direct na het plaatsen van de stalen kolommen is Brakel Atmos gestart aan het glazen dak dat maar liefst 1.140 m2groot is. 108 glazen panelen à 300 kilo per stuk zijn in een snel tempo vakkundig aangebracht. Door het gebruik van de glazen panelen is de natuurlijke lichtinval bijzonder. Na plaatsing van het glazen dak is de afwerking van de binnenzijde gestart. Zo zijn de slangen van de vloerverwarming reeds aangebracht. De natuurstenen vloer zal binnenkort worden geleverd en geplaatst.

Samenwerking en een nauwkeurige planning zijn de belangrijkste kwaliteiten tijdens dit soort processen. Alle betrokken partijen zijn erg trots op het resultaat, dat alleen nog maar mooier wordt de komende periode!

Nieuwsgierig geworden en wil je het atrium bewonderen? Kom op donderdag 29 augustus naar ‘Gluren bij de Buren’. Je bent van harte welkom van 16.00 – 17.00 uur. Graag aanmelden via jvangrotel@bouwbedrijvenjongen.nl.

 

Foto’s: Hans Wilschut

 

 

Jong en oud beleeft de Dag van de Bouw.

Fellenoord is een uniek project in Eindhoven en Bouwbedrijven Jongen maakt het! Tijdens de dag van de bouw op zaterdag 15 juni mochten we zo’n 200 enthousiaste bezoekers ontvangen op de bouwplaats van de Fellenoord. Verschillende bouwpartners en adviseurs waren aanwezig om de bezoekers te informeren en projectweetjes te delen over het duurzame en innovatieve gebouw.

 

 

Bezoekers werden ontvangen met een goed gevulde ‘goodiebag’ en alle jongeren werden voorzien van een speel bouwhelmpje. Er waren machines te bewonderen en bezoekers konden zelf mee de hoogte in. De jongste kinderen vermaakten zich in het grote atrium met enkele (bouw) activiteiten. Door de virtual reality bril werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld om de volledige transformatie van het oude Rabobank kantoor tot eindresultaat te bewonderen. Innovatiestaat hoog in het vaandel in de bouwbranche en deze techniek is een prachtige ervaring voor jong en oud. Tijdens rondleidingen op de 6everdieping genoten bezoekers van het prachtige uitzicht over de stad Eindhoven. Kortom een geslaagde Dag van de Bouw.

 

Bouwbedrijven Jongen bedankt de bouwpartners van Metadecor, Blitta, Bosman Bedrijven en Pieters Bouwtechniek voor hun aanwezigheid.

 

 

Fellenoord is onze trots en dat delen wij graag.

Dag van de bouw

Tijdens de dag van de bouw op zaterdag 15 juni tussen 10.00 – 14.00 uurmaakt Bouwbedrijven Jongen graag van de gelegenheid gebruik om de bouwplaats te openen voor het publiek. De bouw maakt hét en wij delen graag hoe dynamisch de bouwsector is. Laat u verrassen door de wereld die schuil gaat achter de bouwhekken en ervaar het vakmanschap van dichtbij.

Het is een mooi moment om de bouwplaats aan de Fellenoord 15 te bezoeken omdat er veel te zien van de transformatie van het oude Rabobank kantoor. Verschillende bouwpartners en adviseurs zijn die dag aanwezig om u te informeren. Voor kinderen zijn er enkele (bouw) activiteiten en machines te bewonderen. Het wordt een interessante dag voor jong én oud. Wij heten u van harte welkom.

  • Ingang bouwplaats op de Vincent van den Heuvellaan.
  • Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
  • (gratis) parkeren op de bouwplaats.
  • Activiteiten voor kinderen.
  • Prachtig uitzicht over de binnenstad.
  • Heel veel projectweetjes.

 

 

www.dagvandebouw.nl

www.bouwbedrijvenjongen.nl